Bahar sezonunda Kıraathane Edebiyat Evi ile işbirliği içinde yaptığımız, yoksulluk odaklı konuşmaların ilkinde akademisyen Denizcan Kutlu ile küresel kapitalizmin çerçevesinde beliren yeni yoksulluk olgusuna değindik. Sadece gelir yetersizliklerinden değil, barınma ve kentle uyum sorunları, temel hizmetlere erişimde yaşanan aksamalar, güvencesizlik ve uzun süreli işsizlik, sosyal güvenlik sisteminden dışlanma ve devredilemeyen yoksulluk vb. konuları bünyesinde barındıran yeni yoksulluk olgusu üzerinden Türkiye’ye baktığımız bu sohbette, Türkiye’de sosyal yardımların, yoksulluğu ortadan kaldıran değil, aksine, emekçilerin yeni yoksulluk ve sefalet dünyasının tamamlayıcısı bir öge olarak belirginleşmesini ele aldık. Sosyal politika ve sosyal hakların taşıdığı eşitlikçi hedef ve değerlerin çelişkisi temelinde, yeni yoksulluk bakımından eğildik.
Denizcan Kutlu: 1984 yılında Ankara’da doğdu. Lisansını Gazi Üniversitesi’nde 2005 yılında, yüksek lisansını 2008’de, doktorasını 2014 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde tamamladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ÇEEİ Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. TÜBİTAK bursu ile 2013 yılında altı ay süreyle, Londra Üniversitesi, Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda misafir araştırmacı olarak bulundu. 2009 yılından bu yana TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi’nde Yayın Kurulu üyesidir. Sosyal yardımlar, sendikacılık, işçi sağlığı ve sanat, temel akademik ilgi alanları arasındadır. Kimi kitapları: Türkiye’de Sosyal Yardım Rejiminin Oluşumu (NotaBene, 2015), Sosyal Yardım Alanlar: Emek, Geçim, Siyaset ve Toplumsal Cinsiyet (İletişim, 2018, der.).
Mazlum Subaşı: 1993’te doğdu. İstanbul’da yaşıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi’nden 2016 yılında mezun oldu. Şu an Aras Yayıncılık’ta finans ve muhasebe işlerini yürütmekte.